Galerija fotografija Doma

Dom za starije osobe osnovan je 1. lipnja 1989. godine. Projektirao ga je poznati sisački arhitekt Boro Stambolija. Smješten je u samom središtu grada Siska u neposrednoj blizini Sportsko rekreacijskog centra i Tržnice te Hotela "Panonija". Korisna površina Doma je 9.800 m2 dok je ukupna površina na kojoj je Dom smješten 14.000 m2. Okoliš Doma je sav u zelenilu te čini sastavni dio okolnog parka. Zanimljivost arhitektonskog rješenja je izgradnja Doma na šest etaža u obliku dva šesterokuta, poput pčelinjih saća koji su u sredini spojeni ulaznim holom u kojem se nalazi recepcija. Unutar Doma nalaze se dva prekrasna atrija puna zelenila te u jednom i umjetnički izrađena fontana sa skulpturom "kupačice", rad akademskog kipara Lovre Findrika.

Kapacitet Doma
U stambenom dijelu su jednokrevetne i dvokrevetne sobe u kojima je smješteno 109 korisnika. Polupokretne osobe smještene su u polustacionaru čiji je kapacitet 60 osoba. Teško pokretne i nepokretne osobe smještene su u stacionaru u kojem se pruža neprekidna zdravstvena njega za 71 korisnika.

Organizacija Doma
Voditelj Doma je ravnatelj, koji organizira i vodi poslovanje Doma.

Dom ima sljedeće odjele:

  • Poslovi socijalnog rada i radne terapije
  • Odjel računovodstva, pravnih i administrativnih poslova
  • Odjel zdravstvene i pojačane njege korisnika
  • Odjel za skrb osobama oboljelim od Alzheimerove demencije i drugih demencija
  • Odjel prehrane
  • Odjel pomoćno tehničkih poslova

U sklopu Doma djeluje socijalna služba kao mjesto prvog kontakta budućih korisnika s djelatnicima Doma. Ova služba surađuje s Centrom za socijalnu skrb i stječe uvid u socijalno i zdravstveno stanje budućih korisnika Doma. U sklopu iste službe djeluje i radni terapeut koji vodi kulturno-zabavne i društvene aktivnosti. Organizira izlete i posjete kulturnim i drugim manifestacijama. Također je organiziran i Dnevni boravak za vanjske korisnike naših usluga u sklopu kojeg se korisnici uključuju u različite radionice i vježbaonice te imaju osiguran ručak.

Stručni rad s korisnicima obavlja i fizioterapeut koji svakodnevno provodi vježbe i fizikalnu terapiju s korisnicima uz primjenu suvremenih uređaja i metoda u svrhu očuvanja i poboljšanja njihovog zdravstvenog stanja.

U Domu je ambulanta primarne zdravstvena zaštite koju vodi Emir Sušić, spec.obit.med. Ambulanta radi dva puta tjedno.

Odjel prehrane ima suvremeno opremljenu kuhinju s blagovaonicom gdje se pripremaju i poslužuju obroci za 240 korisnika smještena u Domu i 50 korisnika Dnevnog boravka 3+2. Priprema se i 110 toplih obroka za korisnike pomoći u kući. Pranje, sušenje i glačanje rublja za korisnike Doma i korisnike izvaninstitucijske skrbi organizirano je u suvremeno opremljenoj praonici i sušionici rublja.

U sklopu Doma su prostorije za vježbe, tv-sala, čajne kuhinje i druge prostorije za rekreaciju i razonodu korisnika.

U praonici rublja obavlja se pranje, sušenje i glačanje, posteljnog, restoranskog i osobnog rublja, a mogući su i manji krojački popravci. Zgrada tako velikih površina zahtijeva stalan i savjestan rad spremačica kao i stručnog osoblja za održavanje postrojenja i instalacija.

Upravno vijeće Doma
Upravno vijeće Doma funkcionira sukladno Zakonu o ustanovama, Zakonu o socijalnoj skrbi, Statutu Doma i temeljem Poslovnika o svom radu. Čini ga pet članova od kojih je troje predstavnika osnivača ustanove, Sisačko-moslavačke županije, dok je po jedan predstavnik djelatnika i korisnika Doma.

Galerija aktivnosti korisnika Doma