NAZIV PROJEKTA:
„Živim(o) s Alzheimerom“. Kodni broj: UP.02.2.2.06.0084

UKUPNA VRIJEDNOST:
1.494.709,96 kuna (Iznos EU potpore 100%)

NOSITELJ PROJEKTA:
Dom za starije i nemoćne osobe Sisak, Ulica Oktavijana Augusta 3, 44 000 Sisak, 044 556 556, www.domsisak.hr

PARTNER:
Sisačko-moslavačka županija

RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA:
23.07.2020. – 23.01.2022.

CILJ PROJEKTA:
Projekt „Živim(o) s Alzheimerom“ odvijat će se na području Sisačko-moslavačke županije i bavit će se jačanjem socijalne uključenosti za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti, članova njihovih obitelji kao i stručnjaka koji rade na tom području. Kroz projekt će se osnovati Odjel za Alzheimerovu demenciju i ostale demencije, te će time SMŽ postati druga županija u RH s takvom vrstom socijalne usluge, a niz ciljanih edukacija doprinijet će osnaživanju ciljanih skupina te podizanju svijesti šire javnosti o životu s oboljelima od Alzheimerove bolesti. Zaposlit će se 4 koordinatora dnevnih aktivnosti koji će pružati adekvatnu skrb osobama oboljelima od Alzheimerove bolesti na Odjelu. Projekt traje 18 mjeseci.

PROJEKTNE AKTIVNOSTI:
1. Osnivanje Odjela za Alzheimerovu demenciju i ostale demencije
2. Podizanje psihosocijalne svijesti obitelji i okoline
3. Jačanje kapaciteta stručnjaka i osoblja
4. Promidžba i vidljivost
5. Upravljanje projektom i administracija

OČEKIVANI REZULTATI PROJEKTA
Projektnim aktivnostima osnovat će se Odjel za Alzheimerovu demenciju i ostale demencije u Domu za starije i nemoćne osobe Sisak.
Aktivnosti osnivanja Odjela odnose se na adaptaciju i renovaciju adekvatnog prostora koji je će biti opremljen u skladu s visokim standardima skrbi. U novoopremljenom prostoru omogućit će se odvijanje radnih aktivnosti i terapija, psihosocijalne rehabilitacije i organizacije slobodnog vremena.
Osigurat će se lakši i kvalitetniji život te će se unaprijediti socijalna uključenost osobama koje boluju od Alzheimera.
Jačanjem kapaciteta ostvarit će se zapošljavanje novog kadra i provedba edukacija i stručnih skupova u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom, Karlovačkom i Osječko-baranjskom županijom.
Provedbom edukacija članova obitelji osoba oboljelih od Alzheimera podići će se razina znanja i psihosocijalne svijesti u ophođenju prema oboljelima.
Kroz navedene aktivnosti omogućit će se bolja ravnoteža poslovnog i obiteljskog života članovima obitelji koji skrbe o oboljelom članu.
Projekt će ciljnoj skupini pomoći pri lakšoj integraciji u društvo te poboljšanju psihosocijalnog stanja.
Uz potporu Sisačko-moslavačke županije kao partnera na projektu održavat će se edukacije obitelji i rodbine kako bi se omogućilo lakše prepoznavanje ranih simptoma bolesti kod osoba starije životne dobi.

KONTAKT OSOBA PROJEKTA
Ružica Čakširan, ravnateljica
Telefon: +385 44 556 556
E-mail: [email protected]