Dom umirovljenika Sisak

O NAMA

Osnovni podatci o Domu

Dom za starije i nemoćne osobe osnovan je 01. lipnja 1989. godine. Projektirao ga je poznati sisački arhitekt Boro Stambolija, a predstavlja jedan od ljepših domova za starije i nemoćne osobe u Hrvatskoj. Smješten je u samom središtu grada Siska u neposrednoj blizini Športsko rekreacijskog centra i Tražnice, te Hotela "Panonija". Ulazni hol i recepcija Korisna površina Doma je 9.800 m2, dok je ukupna površina na kojoj je Dom smješten 14.000 m2. Okoliš Doma sav je u zelenilu te čini sastavni dio okolnog parka. Zanimljivost arhitektosnog rješenja je da je Dom izgrađen na šest etaža u obliku dva šesterokuta, poput pčelinjeg saća, koji su u sredini spojeni ulaznim holom u kojem se nalazi i recepcija.

Unutar Doma nalaze se dva prekrasna atrija puna zelenila, te u jednom i umjetnički izrađena fontana sa skulpturom "kupačice", rad akademskog kipara Ivana Findrika.

Kapacitet Doma

U stambenom dijelu su jednokrevetne i dvokrevetne sobe u kojima je smješteno 122 korisnika. Polupokretne osobe smještene su u polustacionaru čiji je kapacitet 55 osoba. Teško pokretne i nepokretne osobe smještene su u stacionaru u kojem se pruža neprekidna zdravstvena njega za 54 korisnika.

ORGANIZACIJA DOMA

Voditelj Doma je ravnatelj, koji organizira i vodi poslovanje Doma.

Rješenjem o imenovanju članova Upravnog vijeća Doma za starije i nemoćne osobe Sisak od 26.09.2017. imenovani su novi članovi Upravnog vijeća Doma.

Dom ima sljedeće odjele:

  • Poslovi socijalnog rada i radne terapije, kontakt 091/2556–562, 091/2556-568

  • Odjel računovodstva, pravnih i administrativnih poslova, kontakt 091/2556-557

  • Odjel zdravstvene i pojačane njege korisnika, kontakt 091/2556-558

  • Odjel za skrb osobama oboljelim od Alzheimerove demencije i drugih demencija

  • Odjel prehrane, kontakt 091/2556-567

  • Odjel pomoćno tehničkih poslova, kontakt 091/2556-561

U sklopu Doma djeluje socijalna služba kao mjesto prvog kontakta budućih korisnika s radnicima  Doma. Ova služba koordinira svoj rad s Centrom za socijalnu skrb i stječe uvid u socijalno i zdravstveno stanje budućih korisnika Doma. U sklopu iste službe djeluje i radni terapeut koji vodi kulturno-zabavne i društvene aktivnost, izradu ručnih i drugih umjetničkih radova,  u timskom radu s korisnicima. Organizira izlete i posjete kulturnim i drugim manifestacijama.

Stručni rad s korisnicima obavlja i fizioterapeut koji provodi svakodnevne vježbe s korisnicima uz primjenu suvremenih uređaja i metoda u svrhu očuvanja i poboljšanja njihovog zdravstvenog stanja.

U Domu je ambulanta primarne zdravstvena zaštite koju vodi liječnica. Ambulanta radi svakodnevno za potrebe korisnika, čime je osiguran visok nivo zdravstvene zaštite.

Odjel prehrane ima suvremeno opremljenu kuhinja s blagovaonicom gdje se pripremaju i poslužuju  obroci za 232 korisnika smještena  u Domu, te se priprema 90  toplih obroka za korisnike izvaninstitucijske skrbi. Pranje, sušenje i glačanje rublja za korisnike Doma i korisnike izvaninstitucijske skrbi organizirano je u suvremeno opremljenoj praonici i sušionici rublja.

U sklopu Doma su i sale za vježbe, tv-sale,  čajne kuhinje i dr. prostorije za rekreaciju i razonodu korisnika. Također je organiziran i Dnevni boravak za vanjske korisnike naših usluga, u sklopu kojeg  se korisnici uključuju u različite igraonice, radionice i vježbaonice te imaju osiguran ručak. Voditeljica Dnevnog boravka je Jasmina Šestan, dipl.socijalni radnik.

U praonici rublja obavlja se pranje, sušenje i glačanje, posteljnog, restoranskog i osobnog rublja, a mogući su i manji krojački popravci. Na ovim poslovima uposleno je 4 djelatnika. Zgrada tako velikih površina zahtjeva stalan i savjestan rad spremačica - sobarica kao i stručnog osoblja za održavanje postrojenja i instalacija. Naravno, Dom ima centralno grijanje u svim prostorijama, kako u sobama korisnika tako i u zajedničkim prostorijama (glavni hol, restoran, hodnici, caffe bar, TV sala i kino dvorana). Ovi poslovi kao i rad recepcije pod nadzorom su domaćice Doma.

Upravno vijeće Doma

Upravno vijeće Doma funkcionira sukladno Zakonu o ustanovama, Zakonu o socijalnoj skrbi, Statutu Doma i temeljem Poslovnika o svom radu. Čini ga pet članova od kojih je troje predstavnika osnivača ustanove, Sisačko-moslavačke županije, dok je po jedan predstavnik djelatnika i korisnika Doma.

 

Danas je...

Iz albuma...

{@opis}

Video


Otvorenje dnevnog boravka

Maskenbal u Domu

Obiteljski dan

TV Net Prilog o Dnevnom Boravku

Najavljujemo...